Val


I Sverige har vi fyra olika allmänna val.


  • Val till riksdagen,
  • Val till landstingsfullmäktige,
  • Val till kommunfullmäktige och
  • Val till Europaparlamentet. (EU)
För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Rösträtt betyder att du får rösta. Alla som har rösträtt får ett röstkort i sin brevlåda. Alla som har rösträtt kan också bli invalda.


Rösträtt till riksdagen
Du ska ha fyllt 18 år.
Du måste vara svensk medborgare.
Du måste bo eller någon gång i ditt liv 
ha bott i Sverige.



Rösträtt till landstinget och kommunen
Du ska ha fyllt 18 år. 
Du måste bo i kommunen eller landstinge.
Du måste vara medborgare i Sverige, något EU-land, eller Island eller Norge. Om du är medborgare i något annat land än EU-länder, Island eller Norge har du också rösträtt. Men då måste du ha bott i Sverige 3 år.


Rösträtt i valet till Europaparlamentett
Du ska ha fyllt 18 år.
Du måste vara medborgare i Sverige 
eller något EU-land.


För att få rösta måste du finnas i röstlängden. En röstlängd är en lista med alla som får rösta. Det finns en röstlängd i varje vallokal.I röstlängden prickas du av när du röstar. I röstlängden finns information och om vilka val du har rösträtt i. Du får rösta i det område som du bodde i 30 dagar innan valet. Och vilka val du har rösträtt i beror på ditt medborgarskap 30 dagar innan valet.



I varje kommun finns flera valdistrikt. Ett valdistrikt är ett geografisk område och brukar bestå av mellan 1 000 och 2 000 personer som får rösta. Det finns ingen absolut övre eller undre gräns för storleken på ett valdistrikt, det minsta har bara ett par hundra röstande och de största över 2 000. Vid valet 2006 fanns det 5783 valdistrikt i landet och vid valet 2010 fanns det 5668 valdistrikt.
I varje valdistrikt finns en vallokal. Det är valnämnden i kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska användas som vallokaler. Vallokalen är endast öppen på valdagen och det är endast de röstberättigade som bor i valdistriktet som får rösta där. När en person har röstat så prickas den av på en lista. Det är för att man inte ska kunna rösta två gånger.

Valsystemet grundar sig på allmän och lika rösträtt och valen ska vara fria, hemliga och direkta.

Allmän rösträtt - Om du får rösta beror på om du har rätt ålder, är medborgare och var du bor. Det är sånt som folk i allmänhet kan uppfylla. Det ska inte krävas någon speciell skicklighet eller att du har en viss summa pengar

Lika rösträtt - alla väljare har lika rätt att påverka valresultatet, dvs. en röst per person.

Fria val - ingen annan får bestämma vad varje väljare ska rösta på.

Hemliga val - väljaren är inte tvungen att visa eller tala om hur han eller hon röstat.

Direkta val - väljarna utser direkt de som sitter i t.ex. riksdagen eller kommunfullmäktige - de är direktvalda av folket.



Det svenska valsystemet ska så rättvist som möjligt spegla vilka folket vill ska styra landet. Därför fördelas  platserna (kallas också för mandaten) i t.ex. riksdagen eller kommunfullmäktige i förhållande till antalet röster som partierna fått i valet. Om partiet får t.ex. 20 procent av rösterna, ska det också få ca 20 procent av platserna. Ett sådant valsystem kallas proportionellt.

Endast de partier som uppnått en viss storlek får vara med i fördelningen av mandat. Det gäller vid alla val utom till kommunfullmäktige, där det inte finns någon sådan gräns.

Valsystemet baseras på partier. Man röstar på ett parti och kan samtidigt ge en av partiets kandidater på valsedeln en personröst.


Folkomröstningar

Riksdagen, kommunen eller landstinget bestämmer om det ska vara en folkomröstning om en fråga. Vid folkomröstningar gäller i princip samma regler om bl.a. vallokaler och röstning. I Sverige har vi folkomröstat om rusdrycksförbud, högertrafik, pensionerna, kärnkraften, EU-medlemskap och Euron.


Offentlighet

All röstmottagning och rösträkning är offentlig. Det innebär att alla har rätt att närvara och se vad som händer och på så sätt kontrollera att allt går rätt till.

I den här länken hittar du --> alla partiers partiprogram inför valet 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar